fbpx

Hur väljer jag hockeyklubba?

Varför är det så svårt att välja rätt hockeyklubba, och varför är det viktigt? Vi använder begrepp som längd, flex & hook när vi pratar kring klubbor. Vad innebär det, och varför är det så essentiellt att förstå för att välja rätt?

Vi vill hjälpa dig att hitta rätt klubba till dig eller din hockeyspelare.

Modern ishockey går snabbt. Man behöver vara snabb på skridskor,  ta snabba beslut, genomföra snabba förflyttningar och man måste komma till snabba avslut. Det har gjorts möjligt, och drivs av, den materialutveckling som skett.

Om vi unnar oss en liknelse, tänk på dagens stavhoppare. Hur högt hade man hoppat med helt styva stavar jämfört med när man använder sig av materialets kastförmåga? Vi fascineras av hur en stavhoppare kan hoppa över 6 meter med stavar som bara är 5 meter långa. Då kan vi också förstå vikten av att kunna böja, flexa, en hockeyklubba – och att lära sig hantera den kasteffekt klubban får när den återtar sin ursprungliga form.

Vilket material är bäst?

De bästa hockeyklubborna skapas av 100 % carbonväv och gjuts i ett stycke, one-piece-mold. Med den processen kan man skapa klubbor som bara väger en bråkdel av tidigare glasfiberklubbor eller kombinationer av glasfiber, carbonmassa eller carbonväv.

Klubborna som gjuts i 100 % carbonväv och i ett stycke är inte bara extremt lätta, de är dessutom väldigt hållbara.

Hockeymärken brukar vara duktiga på att skapa nya juniorklubbor med klistermärken som är absolut snarlika som de bästa dyraste seniorklubborna som stjärnorna använder. Men se upp, inte alltid är materialet eller uppbyggnaden av klubban densamma och med mycket text på avancerat fackspråk är det lätt att välja fel.

Hur lång ska en hockeyklubba vara?

En enkel grundregel är att klubban ska räcka dig precis över nästippen om du står barfota.

Du eller ditt barn vill ”komma ner i hockeystand”, dvs komma ner med benen böjda och tryck mot framkanten i skridskon – och då är ovan enkla beskrivning rätt.

När du ska ta reda på hur lång klubba du ska ha så mäter du enklast med tumstock från golvet till en cm över nästippen när den du mäter på tittar rakt fram och står barfota.

Rätt längd brukar ligga på 91.5 % till 93,0 % av hockeyspelarens totallängd.

Vi ser många hockeyspelare som spelar oavsiktligt med för lång klubba. Det kan vara för att man ”ska kunna ha växtmån”. Betänk då bara att det ofta ger en alltför upprätt grundställning för att tillgodogöra sig den träning man genomför. En del barn känner att de ”inte får grepp” om pucken vid träningar, det kan bero på att man spelar med för lång klubba eftersom hockeyklubbans blad inte ligger plant mot isen.

Man kan lätt se om en klubba är för lång om man märker att tejpningen slits mer i bakkant, mot ”hälen” på bladet. Motsvarande kan man se om man är på väg att växa ur sin klubba, eller valt en för kort klubba/inte kommer ner i hockeystand – då slits tejpningen på bladet i underkant långt fram på bladet.

Några spelare önskar spela med en något längre klubba för att uppnå bättre räckvidd. Var bara aktsam så man inte under uppväxten tappar möjligheten till optimal teknikutveckling.

VAd är flex?

Flex är ett uttryck som bygger på hur mycket tyngd i pounds (lbs) som behövs för att böja en klubba 1” (inch) mellan ytterpunkterna. Tänk er att man hänger en vikt på klubban när den ligger vågrät. Hälften av den tyngden mätt i lbs är den specifika flexen för den klubban.

Flex är ett relativt modernt uttryck som inte alla har full kunskap i. Tyvärr inte heller alla försäljare som man möter.

De nya moderna hockeyklubborna med mjukare flex ger möjligheter till de nya skotten och mycket av den känsla och cirkuskonster vi numer kan få se i ishallarna.

Vilken flex ska jag ha?

Principiellt ska barn spela med en flex på klubban som är något mindre eller lika med dess vikt i kg. Generellt kan man säga att det är lämpligt att sträva efter en klubba som är 3-4 lägre i flex än hockeyspelarens kg kroppsvikt.

Av någon anledning anses det ibland som tufft att spela med en klubba med hög flex. Vi hoppas att det är lika gamla åsikter som att det vore tufft att hoppa stav med en stålstav.

Det är lockande att berätta att Ovechkin, drygt 100 kg, spelar med en hockeyklubba med flex strax under 80. Vi fascineras av hockeystjärnor som på ett på ett pisk-rapps-vis snabbt trycker iväg ett hårt snabbt skott sk. quick release. Nya tekniker är uppfunna. Den flexande klubban gör det möjligt.

VAd händer om jag kapar min Hockeyklubba?

Det är viktigt att förstå att en klubba med specifik flex blir styvare om man kapar av den. Var noga med att ni köper en klubba som är rätt i flex, utan att kapa den. Eller, betänk den förändring en kapning gör och ta med det i er kalkyl.

 

Tänk er den långa blyertspennan som är lätt att bryta, men om du kapar av den så går den knappt att bryta itu oavsett hur mycket man än försöker. Så när man hittar en klubba man vill ha, och säljaren säger att man ”bara behöver kapa av den 10 cm”, då ska man veta att det innebär att man ändrar klubbans egenskaper till att passa en hockeyspelare som väger ca 10 kg mer. (Generellt; kapar man 10 cm så blir klubban lämplig för en spelare 10 kg tyngre, kapar man 5 cm blir den lämplig för en spelare 5 kg tyngre).

Vad är kasteffekt på en hockeyklubba?

Något man sällan pratar om är kasteffekten på en ishockeyklubba. Att man kan böja/flexa en hockeyklubba är essentiellt för framtiden – dock har man i princip aldrig hört talas om, eller begärt underlag på, med vilken fart återtar hockeyklubban sin ursprungsform. Dvs, hur snabbt den rätar ut sig. Det är det som avgör med vilken kraft en hockeyklubba kastar en puck.

Kasteffekten skiljer från klubba till klubba och redovisas inte.

När man testar högkvalitativa klubbor med 100 % carbonväv så är skillnaden mellan märken inte så stor. Däremot är skillnaden på kasteffekten mellan en högkvalitativ klubba och varianter där man blandar glasfiber och/eller carbonmassa uppseendeväckande stor.

Vikt på Hockeyklubba?

En stor fördel man får med en högkvalitativ klubba gjord i 100 % carbonväv är lättheten. För de små barnen kan den fördelen nästan vara den största skillnaden i sin upplevelse. En lättare hockeyklubba underlättar mycket därför rekommenderar vi en klubba i carbonväv.

Vilket blad ska jag välja?

Det hade varit enkelt om producenter på hockeyklubbor kunde enats på hur man beskriver de bladvarianter som erbjuds. Någon typ av norm. Men så är det inte. Det finns ett otal olika namn på blad på hockeyklubbor. Men, alla blad är inte olika – utan i princip exakt lika i sitt utseende. Vissa har samma benämning när hooken är likvärdig, men ibland inte. Dock kan man räkna med att de i sin konstruktionen alltid skiljer sig åt.

Man vill ha ett styvt blad som kan hålla den kraft spelaren genererar och en total koppling mellan blad och skaft som håller för det vrid (torsion) som genereras.

Alla blad har olika egenskaper, och är ofta skapat för olika ändamål. Vi vill inte ge oss på att beskriva, bedöma de olika blad som finns på marknaden. Men läs på och lämna inte valet av blad till slumpen.

Pris på hockeyklubba?

Köp inte en dyr hockeyklubba bara för att en stjärna spelar med den. Köp gärna en klubba som en stjärna spelar med, men – säkerställ att det är rätt klubba till dig eller till ditt barn.

En riktigt bra klubba kostar lite mer, men fundera på om ni inte ska prioritera att köpa en klubba som passar perfekt i längd och flex. Det gör skillnad.

Kort leveranstid!

NYHET - CUSTOM EXPRESS!

Ett begränsat antal, 71 av våra 274 modeller, går som extra VIP genom produktionscykeln och kan levereras på ca 3 veckor! Kolla här om just din perfekta klubba är bland dem! CUSTOM EXPRESS har ett begränsat antal, ”först till kvarn”.